Виртуелна шетња кроз двор кнеза Милоша

У оквиру корелације предмета рачунарство и информатика и историја, Соња Поповић и Ивана Човић су са ученицима I/3 у среду, 27. 4. 2022, посетиле Амиџин конак, једини до данас сачуван објекат из дворског комплекса кнеза Милоша и који је део Народног музеја у Крагујевцу.

Амиџин конак добио име по Сими Милосављевићу-Паштрмцу, званом Амиџа, устаничком барјактару и управнику Кнежевог двора. Конак је подигао кнез Милош у периоду између 1819. и 1824. године, а служио је за становање Симе Милосављевића и људи који су били у сталној Милошевој служби, као и за боравак нахијских кнежева када би послом долазили у Крагујевац.

Амиџин конак је репрезент балканско-оријенталног стила. Зграда је 28.10.1947. године одлуком Скупштине СР Србије добила статус споменика културе од великог значаја.
Ученици су имали прилику да погледају нову сталну мултимедијалну изложбену поставку „Од средњовековног трга до престоне вароши – хронологија историјског развоја града Крагујевца“. У склопу нове поставке посетиоци могу да крену у виртуелну 3D шетњу кроз двор кнеза Милоша. На основу многобројних докумената, сачуваних рукописа и скица, реконструисан је изглед и амбијент двора владара Кнежевине Србије. Ученици су коришћењем VR наочара видели аутентични амбијент Милошевог конака, као и целог комплекса у дневном и ноћном режиму. Виртуена тура отвара врата трпезарије, кнежеве собе, канцеларије, завирује у тајне пролазе…

Ученицима се овај начин упознавања историје града веома свидео јер је динамичан и близак новим генерацијама.

Comments are closed.