Наши таленти

Кристина Трошић

Наша домкиња, ученица четвртог разреда Медицинске школе „Сестре Нинковић“, Кристина Трошић, поред успешних резултата у школи остварује и изузетне резултате у куглању.

Трстеничанка Кристина Трошић, куглашица КК Рудар из Костолца, успела је да се попне на трон света у конкуренцији пионира заједно са Илијом Јевремовић, куглашком звездом КК Цар Лазар из Крушевца. Они су у конкуренцији 10 парова из разних земаља успели да освоје златну медаљу у тандемима на Светском Првенству, са светским рекордом од 604 оборена чуња.

Кристина Трошић је своју успешну каријеру започела 2014. године у куглашком клубу Прва Петолетка, Трстеник. Прве кораке у куглани научила је од свог оца, успешног куглаша Ивана Трошића који игра за КК Металац из Гoрњег Милановца. Иако је била почетник успела је да освоји сребрну медаљу на КУП-у Београда, а на завршном КУП-у у Јунаковић Бањи, где се пласира осам најбољих са свих КУП-ова у сезони, освојила је солидно 4.место, које јој је дало мотива да и даље напредује и ниже успехе.

У сезони 2015/16. освојила је две бронзане медаље на појединачним КУП-овима градова који се одржавају широм Србије (КУП Крушевца и КУП Крагујевца), а на завршном КУП-у изненадила је све присутне и са личним рекордом од 574 оборена чуња, освојила је златну медаљу.

2016. године Кристина, због проблема у матичном клубу, на предлог Зорана Станојевића, председника куглашког клуба Рудар – Костолац прелази у КК Рудар. Прелазак у КК Рудар је био пун погодак, што се види и по Кристининим резултатима – пет златних и две сребрне медаље. Злато је освојила у Врбасу, Крагујевцу, Београду, на КУП-у Србије и појединачном првенству Србије, а сребрне медаље у Старој Моравици и на појединачном првенству Србије у комбинацији.

Сви ови успеси довели су до тога да Кристина Трошић добије позив селектора Љубомира Штетина да се прикључи репрезентацији на припремама које су се одржавале у Бањи Јунаковић. Добрим играма је стекла поверење селектора и отишла на Светско првенство које је одржано у Детенхајму – Немачка. У појединачној конкуренцији Кристина није успела да се пласира у финале (оборила је 513 чуњева а за пролаз јој је „требало“ 515 чуњева). Утицај треме на великим такмичењима је учинио своје. Истог дана Кристина и Илија су играли заједно у тандему и направили право мало чудо. Цела хала се дивила игри српских куглаша, 604 оборена чуња загарантовала су прву златну медаљу на светском првенству за репрезентацију Србије. Илија Јевремовић се окитио бронзаном медаљом у комбинацији и наша репрезентација је са једном златном и једном бронзаном медаљом заузела одлично треће место у такмичењу нација.

На жалост КК Рудар је испао из елитног такмичења, па ће Кристина Трошић каријеру наставити у куглашком клубу Јагодина из Јагодине.

У куглашком клубу Јагодина Кристина наставља да ниже успехе и на појединачном првенству Србије кити се са две златне медаље – појединачно и комбинација.

Такмичењем у тандемима са оцем и тренером Иваном Трошићем започела је сјајну сезону 2018/19. освојивши сребрну медаљу. Сјајна игра омогућила јој је да освоји златне медаље и подигне победнички пехар на свих шест КУП-ова градова (Београд, Крагујевац, Врбас, Стара Моравица, Бачка Топола и Крушевац).

На завршном КУП-у Србије још једном је показала зашто је најбоља међу најбољима. Трећи пут за редом осваја КУП Србије и постаје једина пионирка са три везана прва места. Успех који се неће поновити још дуго времена.

Сезону 2018/19. завршава на солидном 10. месту, по просеку у Супер Лиги Србије од преко 70 такмичара, као најмлађа међу њима.

Након Јагодине, куглашку каријеру наставља у КК ЕДБ из Београда где ниже успех за успехом. Поново је освајач златних медаља на КУП-овима градова, злато у комбинацији и сребро у појединачној конкуренцији на појединачном првенству Србије.

Прикључује се припремама репрезенатације пред светско првенство и оправдава позив селектора на пријатељској утакмици против Словеније, где је била најбоља међу својим вршњакињама.
Светско првенство у Чешкој, у градићу Рокицани Кристини даје нову прилику да се доказује својом одличном игром и резултатима. Пролазак у финале омогућио јој је да се бори за још једну медаљу. Нажалост није имала среће и остаје без медаље у појединачној конкуренцији, али се зато у дисциплини миџ са саиграчицом из Репрезентације Ренатом Бодо кити бронзаном медаљом.
Исте године на међународном кампу у Сегедину Кристина осваја треће место појединачно, као млађи учесник кампа.

Након престанка рада КК ЕДБ Кристина прелази у најмлађи клуб у Србији – Сингидунум из Београда, где наставља са успесима: пласман на КУП Европе, освајање златне медаље на државном првенству у појединачној конкуренцији и комбинацији 2019. године и сребрне медаље у истим дисциплинама 2020. године. На куповима градова осваја медаље, док је на завршном КУП-у Србије поново показала зашто је најбоља освојивши прво место и победнички пехар.
Након завршене сезоне у Супер Лиги Србије добија позив селектора да се прикључи припремама репрезентације, кампу талената у Врбасу, као и међународном кампу најталентованијих куглаша Балкана који ће се одржати у Оточацу у Хрватској. Очекује је Светско првенство и Светски куп у Словенији (Крањ и Камник) и Естонији.

Comments are closed.