Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Институт за јавно здравље Kрагујевац је одржао конференцију за штампу 29. 12. 2019. поводом обележавања Светског дан борбе против ХИВ/АИДС-а. Том приликом је кроз презентацију дат увид у најновије податке о инфицираним особама – примећен је пораст броја новооткривених у односу на прошлу годину. Истакнут је значај тестирања.
Знањем и позитивним примерима најбоље се бори против страха и предрасуда. Веома је важно да се подигне свест становника о значају превенције и тестирања на ХИВ. Истраживање је показало да је непостојање свести о стварним ризицима за добијање ХИВ-а, а што и води непрепознавању сопственог ризичног понашања, најчешћи разлог зашто се неко није тестирао. Поред овога, стигма према особама које живе са ХИВ-ом, и према самој болести, представља додатни фактор због кога се мали број људи одлучује на тестирање на ХИВ.
Сарадницима је том приликом дељен здравствено-васпитни материјал. Конференцији су присуствовали наставници и ученици Медицинске школе – чланови Секције за здравствено-васпитни рад.

Comments are closed.