Стручни скуп Дизајн за промене

У Београду је 21. маја 2023. одржан акредитовани стручни скуп „Дизајн за промене, оснаживање нове генерације са Киран Бир Сети”, коме су присуствовале Гордана Милановић, Марија Сретеновић, Дејана Димитријевић Ћировић и Јелена Чолић.

Пројекат Empowering youth through design thinking има за циљ унапређење рада са младима и оспособљавање и оснаживање едукатора како би ефикасно подржали ученике да идентификују потребе и проблеме и да предлажу оригинална решења.

Полазници обуке упознали су се са употребом методе „Дизајн за промене“ (Design for Change – ДФЦ) на примерима које су представили ученици и просветни радници из целе Србије. Присутнима се путем видео-линка обратила и Киран Бир Сети, оснивачица покрета „Дизајн за промене“, који је присутан у више од 70 земаља света. Киран је изнела своје искуство у оснаживању деце и младих кроз образовање, као и у оснивању и вођењу школе засноване на принципима дизајнерског мишљења. Полазна идеја креаторке ДФЦ методологије је да је свако дете важно и да свако дете има потенцијал да чини добро.

Решавање проблема кроз четири корака Осети – Замисли – Уради – Подели може се примењивати веома широко, на часовима предметне наставе и одељењског старешине, али и у управљању школом и у раду школских тимова.

Comments are closed.