Посета Државном дата центру

После трогодишње промоције пројекта ЕдУМ („Едукативни ум”), отвореног дигиталног образовног ресурса за повећање нивоа дигиталне писмености ученика, ученице IV-2 Јана Јоксимовић, Јелисавета Васић, Милена Милутиновић, Нина Милић, Ања Цветић (и Милица Спасић) и професорка информатике Соња Поповић крунисали су своју сарадњу посетом Државног дата центра у Крагујевцу.

Дата центри (или центри података) су објекти састављени од умрежених рачунара, система за складиштење података и рачунарске инфраструктуре коју компаније и организације користе за складиштење, обраду и дељење великих количина података.
Дата центар у Крагујевцу је отворен у децембру 2020. Овај центар података је по техничким и безбедносним стандардима један од најмодернијих и најсавременијих објеката овог типа у региону. У њему се налази кључна информационо-комуникациона инфраструктура Републике Србије*.

У Државном дата центру примили су нас врло професионално и љубазно. Са великим стрпљењем господин Данко Миленић нас је спровео кроз просторије Дата центра и том приликом показао Рек сервере (Rack servers) са мрежастим вратима, клизним полицама, кабловима и вентилаторима, топле и хладне зоне, суперкомпјутере, а две ученице су могле видети како стварно изгледа проћи кроз безбедносну капсулу. После сазнања да се подаци и образовних и научних институција чувају овде, ученице су поставиле многа питања: Да ли се подаци из ЕСДневника чувају „овде негде”?, Да ли је систем Клиничког центра повезан са Дата центром и да ли се у њему чувају сви ти подаци?, Која је највећа фирма која је њихов корисник?…

Посету смо реализовале 24. априла, дан пре Међународног дана девојчица/девојака у ИКТ сектору установљеног на нивоу Уједињених нација (обележава се сваког четвртог четвртка у априлу) што нашој посети Државном дата центру даје још већи значај.

Веома смо захвалне крагујевачком Дата центру на указаној пажњи и поверењу.
Данас смо биле посебно поносне на наш град.

Соња Поповић, професор информатике

Comments are closed.