Школско такмичење реалистичког приказа повреда, обољења и стања и прве помоћи

Школско такмичење реалистичког приказа повреда, обољења и стања и прве помоћи oдржано је 5. 4. 2024. године.
Секција са својим члановима ствара реалистички приказ свакодневних животних ситуација. Приказује настанак, изглед и последице повреда и имитацију стања повређених и оболелих. Користи различите материјале, прибор и комбинује знања из Анатомије, Генезе болести и стања и пружање Прве помоћи што чини и саставни део опште културе човека.
Екипа се састоји од шминкера, маркиранта за стање и маркиранта за повреду. Има задатак да у зависности од задате повреде и стања смисли сценарио (супозицију), да нашминка повреду, симптоме стања ( бледило, црвенило, модро лице, орошеност знојем,..). Након шминкања екипа поставља реквизите смислено на ограничан простор намењен за одигравање супозиције. Простор мора бити безбедан и усклађен са ситуацијом сценарија, који се назива полигон.
На школском такмичењу било је три полигона КПР , ПЕНЕЛОПА и КОНСТРАКТА. На сваком полигону екипе Прве помоћи збрињавале су по четири повреде.
Екипу полигона Констракта чинили су ученици: Јована Вићентијевић, Јована Ћирић, Ђурђа Антонијевић, Исидора Панић, Ива Ристовић, Хелена Ристовић, Никола Јевтовић и Кристијан Ђорђевић.
Екипу полигона Пенелопа чинили су ученици: Јелена Шулеић, Ања Ђорђевић, Валентина Грујић, Сара Савић, Никосава Обрадовић, Неда Дурутовић и Невена Васић.
Секцију воде наставници Катарина Сенић и Мерима Шаптовић.
10. и 11. маја 2024. године одржаће се Републичко такмичење РЕАЛИСТИЧКОГ ПРИКАЗА ПОВРЕДА, ОБОЉЕЊА И СТАЊА И ПРВЕ ПОМОЋИ у Медицинској школи у Ужицу.

Comments are closed.