„Пронађи излазˮ – такмичење средњошколаца

Ученици одељења 2/2, 2/3, 2/4 и 2/6, током пројектне наставе, креирали су дигиталне игре Ескејп рум посвећене животу и стваралаштву српских песника романтизма. Група ученика из 2/6 коју чине: Сања Петровић, Маша Ђурић, Ивана Петковић, Ива Радовановић, Лена Милутиновић и Анђела Славковић направила је најбољу игру у вези са делом Ђуре Јакшића. Дошли смо на идеју да рад представе вршњацима из других градских средњих школа. Остварена је сарадњу са Кућом Ђуре Јакшића, тако да је 7. 3. 2024. године организовано такмичење под називом „Пронађи излазˮ. Препознали смо заједнички интерес у промовисању ученичког рада и ангажовања, али и модерног приступа разумевању и усвајању знања о српским класичним писцима.

Учествовали су ученици пет крагујевачких школа: Прве крагујевачке гимназије, Друге крагујевачке гимназије, Прве техничке школе, Економске и Медицинске школе. Сваку школу је представљао тим од три ученика. Ученици су скенирали код виртуелне собе, а након тога су трагали за загонеткама, решавали различите типове задатака којима су проверавали и продубљивали своје знање о Ђури Јакшићу, једном од најсвестранијих српских уметника. Након сваке одигране игре добијали су део шифре која им је помогла да пронађу излаз из виртуелне собе.

Прво место заузео је тим наше школе, који су чинили: Анастасија Миленковић 2/2, Милица Јуришевић 2/6 и Михајло Ђаловић 2/6. На другом месту се нашла екипа Прве крагујевачке гимназије, а на трећем тим Друге крагујевачке гимназије. За ученике су припремљене дипломе и симболичне награде у вези са песниковим делима.

 

Подршку свим учесницима такмичења, као и активно учешће у игри, имале су Гордана Милановић, психолог, и Дејана Димитријевић Ћировић, професор хемије.

На основу импресија присутних ученика и наставника, закључили смо да је ова огледна активност била веома успешна и занимљива. Посебан утисак оставила је чињеница да је такмичење инспирисано Ђуром одиграно у амбијенту у коме је тренутно изложба његових слика.

Организатор такмичења била је Јелена Чолић, наставник српског језика и књижевности, са колегиницом Соњом Поповић, наставником рачунарства и информатике.

Comments are closed.