Романтизам у европској књижевности, енглески и ВИ

Дана 11. 12. 2023. године одржан је огледни час српског језика и књижевности у одељењу 2/3. Наставна јединица је била Романтизам у европској књижевности, утврђивање. Циљ часа је да ученици утврде знање о одликама, представницима и делима европског романтизма тако што ће оживети ликове из Пушкинових дела Цигани и Евгеније Оњегин користећи вештачку интелигенцију. Остварено је међупредметно повезивање и сарадња са Соњом Поповић, наставницом рачунарства и информатике, и Миленом Јанковић, наставницом енглеског језика.

Иновације:
● Употреба онлајн друштвене игре (Board game – Genially) у уводном делу часа за утврђивање знања о одликама, делима и ауторима европског романтизма. Игра је креирана по угледу на популарну друштвену игру Не љути се човече. Да би могли да се крећу по табли, ученици треба да дају тачне одговоре на питања у вези са поетиком и представницима романтизма.
● Испитивање могућности претварања речи у слику коришћењем вештачке интелигенције (Канва, Mагични медији) како би се оживели ликови из Пушкинових дела. Ученици боље уче и памте особине јунака током израде слике, као и на основу визуелизације добијеног лика. У моменту када је ВИ постала широко доступна преко различитих апликација, желели смо да ученике упутимо у начине и могућности употребе одређених алата, да укажемо на предности и мане ВИ, као и да покренемо етичка питања у вези са овом темом. Наставница рачунарства и информатике је одржала мини-предавање о ВИ и употреби аликације Магични медији. Ученици су вежбали задавање одговарајућих промптова. Преводили су промптове на енглески језик да би добили боље резултате. Добијене слике постављене су на Падлет.

Планиране активности су у потпуности остварене. Ученици су сарађивали у групи и показали интересовање за тему часа. Наставници који су реализовали час задовољни су начином на који је час структуриран, добијеним резултатима, као и мотивацијом ученика. Закључак је да овакав час треба поновити и у другим одељењима јер је ученицима потребна обука у коришћењу ВИ, као и интересантнији приступ анализи књижевних дела.
Часу су присуствовале: Марија Шаренац, Катарина Видосављевић, Вукосава Продановић, Дубравка Николић, Сања Миливојевић, Сандра Меловић.

Јелена Чолић, наставник српског језика и књижевности
Милена Јанковић, наставник енглеског језика
Соња Поповић, наставник рачунарства и информатике

Comments are closed.