Мај месец математике (М3)

„Током маја месеца, као и било ког другог, од великог праска до данас, математика броји без прекида. Она је свуда – у космичким дубинама, у компјутерским процесорима, у прашумама и океанима, у пчелињаку, пекари, на дечјем игралишту. Математика прожима свакодневицу.“ (https://m3.rs/)
Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ-а, 2012. године покренули су националну научнопопуларну манифестацију Мај месец математике.
Од тада, током маја месеца, свакога дана, “у више простора широм Србије, организују се радионице за све заинтересоване посетиоце, као и радионице које су прилагођене ђацима, такмичења, квизови, као и популарна предавања и дебате. Циљ свих ових акција је да прикажу математику онаквом каква јесте – као игру и страст. Као креативну вештину на граници уметности и науке. Као живот.” (https://m3.rs/m3arhiva/2012/sta-je-m3/)
Као и претходних година, стручно веће математичара и информатичара наше школе организовало је са ученицима, у уторак, 16. маја, обележавање ове манифестације у облику тематског дана.
У припреми математичких радионица учествовали су ученици III1, III2 и II2. Било је пет радионица које су лепо припремљене и одрађене. И домаћини и посетиоци су задовољни. (Гордана Костић).
Математичке радионице су организовали ученици одељења I2, I3, II3, III4. Било је седам радионица, које су биле посећене. (Оливера Радивојевић Вељовић)
Ученици из одељења I5 и I6 су пропремили разне игре и занимљивости за посетиоце – ученике свих разреда. Ту су биле игре судоку, математичке домине, математички монополо, математичке осмосмерке, укрштени бројеви… (Соња Поповић)
Ученици су кроз моделе и слике приближили структуре појединих представника класа органских једињења ( алкана, циклоалкана и арена) повезујући са молекулским формулама, које су директно повезане са бројем Ц-атома. Такође, представљене су и њихове опште формуле (Дејана Димитријевић Ћировић и Снежана Матић – математика и хемија).

Comments are closed.