Обележавање Дана сећања на Погром на Косову и Метохији – 17. март 2004. год.

Србија се и овог марта сећа погрома Срба са Космета и првог етничког чишћења у 21. веку. Егзодус Срба који се одиграо пред очима Кфора и Унмика, започео је 17. марта 2004. године и у следећих неколико дана, пред очима међународне јавности убијено је 28 људи, протерано преко 4000 цивила и спаљено више од 900 кућа и на десетине православних светиња, а етнички је очишћено шест градова и девет села.
На мети напада нашла се и црквена имовина и обредни предмети, нестало или уништено више од десет хиљада фресака, икона, путира, одежди као и црквених књига, као и десет јавних објеката, школа, пошта и домова здравља.
Наша школа се на иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, прикључила обележавању дана сећања на људске жртве у овом погрому. Први школски час, у преподневној и поподневној смени посвећен је догађајима који су се десили 17-19. марта 2004. године на АП Косово и Метохија. На овим часовима код ученика се кроз разговор јачала свест о потреби неговања достојанственог сећања на људске жртве, страдања невиних, историјске последице и поуке ових догађања и истицање принципа слободе и родољубља.
Ученици и сви запослени, као и сви посетиоци и гости наше школе, од петка 17. марта у наредних неколико дана моћи ће да погледају поставку у холу школе посвећену овим догађајима.

Comments are closed.