Моје право да живим здраво

Ученици и наставнице школе, Милица Велић, Теа Тодоровић, Жељко Куч, Гордана Милановић и Марија Сретеновић, 4. октобра , присуствовали су седници ученичких парламената у оквиру обележавања Дечје недеље, која се ове године одржава под слоганом „Шта детету треба да расте до неба“, под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију.
Седница представника ученичких парламената, одржана је у Народној скупштини Републике Србије, под називом „МОЈЕ ЈЕ ПРАВО ДА ЖИВИМ ЗДРАВО _ допринос деце и мадих заштити животне средине“. Присуствовало је140 средњошколаца из преко 20 градова и места Србије, али и њихових вршњака из Италије, Португалије, Данске и Пољске.
Уводну реч имале су, потпреседница Народне скуштине Снежана Пауновић, државна секретарка Милка Миловановић Минић, и Ива Ераковић, извршна директорка Удружења Пријатељи деце Србије.
Током дискусије ученици су износили своје идеје и препоруке за заштиту животне средине. Бавили су се и узроцима угрожавања животне средине, преиспитивали ставове који утичу на намерно или проактивно понашање у циљу заштите животне средине, исказали су иницијативу за укључивање у побољшање заштите животне средине.
Кроз јавно изношење мишљења, Теа Тодоровић, предочила је да експлоатација природних богастава Србије, треба да се спроведе на строго контролисан и одржив начин. Упознала је присутне са загађеношћу реке Бистрице на Косову и Метохији, немогућношћу младих да реагују, и позвала на активизам и сарадњу, како би се животна средина и природни ресурси Централне Србије сачували. Жељко Куч, указао је на еколошки проблем отпадних вода и њихов утицај на здравље популације. Као ученик медицинске школе, презентовао је штетан утицај дуванског дима, позивајући на подизиње свести јавности, о штетним ефектима производње и употребе дувана, и њихово ширење на све компоненте животне средине.
Средњошколци су имали прилику да се упознају са пројектом Пријатеља деце „Дијалогом од ЕКО анксиозности до ЕКо акције“, који се реализује уз подршку Фондације Темпус кроз Еразмус плус програм и да своје ставове о заштити животне средине изразе у истраживању које се кроз кроз овај пројекат реализује.

Седница ученичких парлмената била је још једна прилика подстицања партиципације деце и младих.

Comments are closed.