„Индустрија као уметност“ – Ноћ истраживача ’22.

У оквиру обележавања Недеље истраживача 2022. године, Научни клуб Крагујевац, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе и уз подршку Прве крагујевачке гимназије, организовао је предавање 27. 9. 2022. у 18:30, на тему „Индустрија као уметност“.

Завод за заштиту споменика културе у Крагујевцу, имао је ту срећу али и обавезу, да је на својој територији наследио највредније индустријско наслеђе Србије, али и да буде у току са најсавременијим трендовима у третирању истог. Наука о индустријском наслеђу, као релативно млада научна дисциплина, код нас је веома рано имплементирана и најстарији акт о правној заштити потиче из 1953. године и односи се на објекте у комплексу Војнотехничког завода у Крагујевцу. Од тада па до данас, ова научна дисциплина је пролазила кроз различите фазе, да би у наше време допринела преображају прљавих фабричких хала у просторе уметничких атељеа, музеја, филмских кулиса и др. Предавање се бавило примерима добре праксе оваквих трансформација, као и њиховом историјском генезом. Предавање је реализовано у уторак, 27. септембра 2022. године, са почетком у  18:30, у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. Реализатор: Ђорђе Миловановић, дипломирани историчар уметности, Завод за заштиту споменика културе Крагујевац.

Предавање је показало труд предавача на истраживању и прикупљању чињеница и фотографија на ову тему. Нажалост, услови у којима је предавач представио своје истраживање (прилично мало платно за свечану салу Гимназије, недостатак ласера за показивање детаља на слајдовима), као и највероватније неискуство у држању предавања овог облика и јавног наступа (често окретање леђа публици, читање са слајдова и неразговетан говор), допринели су да квалитет представљеног и припремљеног материјала помало изгуби на вредности. Томе можемо додати и презентацију која је пратила излагање предавача, која није била урађена у складу са правилима, а која је требало да употпуни и илуструје предавање. Презентација је садржала ситан текст, пуно слика на слајду које се најчешће нису виделе довољно јасно и прелазе између тематских целина које нису биле на адекватан начин издвојене због чега је било помало тешко ускладити је са излагањем предавача. Овај технички део предавања никако не можемо замерити предавачу, али заиста није у реду да испред једне овако велике и озбиљне манифестације буде приказана оваква презентација која највероватније није прошла проверу и преглед од стране организатора.

Ипак, током предавања „Историја као уметност“могло се видети и чути да је тема изузетно темељно и обимно обрађена, поткрепњена занимљивим историјским чињеницама, подацима и примерима како са наших простора тако и из света. Тематика је значајна јер јача свест о историјском наслеђу посебно у нашој локалној средини, али и о томе на који начин бисмо могли да допринесемо очувању у давању другачије намене овим историјским и културним добрима у нашем најближем окружењу.

Предавање су посетили чланови нашег стручног већа Гордана Костић, Оливера Радивојевић Вељовић, Соња Поповић, Дејана Димитријевић Ћировић, Смиља Шебек, Сандра Меловић, као и Ивана Човић и Бојан Блидаревић.

Comments are closed.