PISA тестирање у нашој школи

Међународни програм процене ученичких постигнућа PISA (Programme for International Student Assessment) је у овом тренутку највеће међународно истраживање у области образовања.

ПИСА 2022 истраживање, чији је циљ да се испита у којој су мери млади оспособљени да разумеју и користе дате информације приликом решавања релевантних проблема из свакодневног живота, у Србији се реализује у периоду од 8. марта до 18. априла 2022. године.

ПИСА 2022 тестирање се врши на узорку од 7.600 петнаестогодишњих ученика из 193 школе, од којих је 178 средњих стручних школа и гимназија и 15 основних. Школе су изабране методом случајног узорка.

Током тестирања ученици на рачунарима раде задатке у доменима читалачке писмености, науке, математике и креативног мишљења.

Резултати овог истраживања биће доступни јавности након обраде, почетком децембра 2023. године.

ОЕЦД ПИСА је програм међународне евалуације образовних постигнућа, који се спроводи од 2000. године. На основу њега се прати ниво функционалне писмености који достижу петнаестогодишњаци у области математике, природних наука и разумевања прочитаног. Србија је учествовала у овим истраживањима 2003, 2006, 2009, 2012. и 2018. године, а тренутно се ради на реализацији циклуса планираног за 2021. годину, који је због пандемије вируса KOВИД19 померен за 2022. годину. ПИСА 2022 истраживање спроводи Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, у улози националног ПИСА центра.

У нашој школи, тестирање је организовано 24. и 25. марта 2022. године. Тим за PISA тестирање чинили су директор Владимир Јакшић, Гордана Милановић школски координатор и Соња Поповић тест администратор. Дежурни наставник била је Бојана Савић Богдановић. Припреме и организација трајали су око два месеца: информисање ученика и прикупљање сагласности родитеља, упознавање са строгим процедурама, инсталирање програма и припрема рачунара (тест се ради у електронском облику). Само тестирање се састоји од два 60-минутна теста и упитника за ученике у трајању од 40 минута. Тестирање је организовано у два дана (две сесије) и 42 ученика одабраних од стране националног PISA центра у Србији било је подељено у две групе по 21 ученик.

Првог дана тестирања сви ученици су дошли на време и приступили тестирању и попуњавању упитника савесно и озбиљно. Другог дана тестирања, 3 ученика је било одсутно због болести. И овог дана су се ученици потрудили да што боље ураде тест.

Утисци ученика су прилично изједначени – математика им је била за нијансу тежа од очекиваног, задаци су укључивали примену знања из математике у логичким задацима. Чак кажу да мисле да би урадили те задатке да је било више времена. Са друге стране, задатке из области науке и креативног мишљења оцењују као јако занимљиве и забавне и релативно једноставне за решавање.

У паузи између главног дела тестирања и Упитника, ученици су имали прилику да се послуже пецивом, чоколадицама и соком, што је требало додатно мотивационо да делује, с обзиром на то да цела процедура тестирања траје око 3,5 – 4 сата. Од Националног центра за PISA тестирање сваки ученик је добио врећицу за патике са логом PISA као успомену на овај занимљив догађај.

Просветни саветник из Школске управе Крагујевац, Љиљана Сретеновић овлашћена од стране Националног PISA центра, била је у улози посматрача током оба дана нашег тестирања и том приликом изразила задовољство организацијом и дисциплином и ангажовањем ученика.

Захваљујемо се ученицима који су узели учешће у тестирању, дому ученика и колегама који су уступили лаптопове за ову прилику, као и помоћним радницима и свима који су помогли да организација буде успешна и протекне у најбољем реду.

Тим за PISA тестирање

Информације коришћене са https://mpn.gov.rs/vesti/sledece-nedelje-pocinje-pisa-2022-testiranje/

Comments are closed.