Ученица Медицинске школе добила награду „Млада храброст“ Шведске амбасаде

„Добра дела чиним због лепог осећаја јер сам некоме помогла, а не због признања или награде“ уверљиво, али ипак скромно, каже за Zadovoljna.rs матуранткиња крагујевачке Медицинске школе Милица Јовановић, добитница међународног признања за моралне вредности „Млада храброст“. То је признање за младе и хумане активисте које је ове године први пут доделила Амбасада Шведске у Београду.

Милица је на самом прагу уласка у свет одраслих, али се још од детињства води моралном девизом да није богат онај који пуно има, него онај који пуно даје.

Као ученица Медицинске школе волонтирала је четири и по месеца у центру за масовну имунизацију, где је и до осам сати дневно радила раме уз раме са медицинским особљем. Прошле године присуствовала је паду мотоциклисте и „школским примером” обезбедила место несреће и позвала Хитну помоћ. Организовала је хуманитарне акције у својој и другим школама за прикупљање новца за лечење болесне деце и све је то, каже, урадила искрено и из срца, не очекујући никакву награду ни тапшање по рамену.

„Леп је осећај. То је све што могу да кажем. Сматрам да сви ми у себи имамо дозу хуманости, али се већина људи покрене тек онда када неко крене први. Е, ја не могу да чекам да неко крене” искрена је добитница признања „Млада храброст”.

Академија „Раул Валенберг”, у сарадњи са Шведским институтом и амбасадама Шведске у четири европске земље (Француска, Србија, Шпанија, Мађарска) организовала је пилот пројекат у потрази за младим и храбрим људима који су покретачи хуманих и моралних вредности у својим заједницама.

Награда „Млада храброст” у две речи описује, какав свет прижељкују организатори конкурса, а за ово признање, кандидати не могу да се припреме, већ награда сама „проналази” своје власнике.

„Ова награда стварно прија и заиста сам задовољна што сам је добила. Нисам ни знала о чему се ради када ме је наставница из основне школе питала да ли желим да учествујем у једном пројекту. Сада сам пресрећна што ме је пријавила, јер сам упознала дивне људе који размишљају исто као и ја ”, рекла је Милица.

Спасла мотоциклисту који је пао с мотора

Млада Милица, присебно и професионално је одреаговала као сведок у једној саобраћајној несрећи и поставила се као ауторитет много старијим особама које су покушале да направе кобну грешку.

Док је чекала аутобус за школу, мотоциклиста је пао са мотора и ударио главом у ивичњак. Милица је прва притрчала, проверила пулс, позвала Хитну помоћ и описала повреде.

„Човек је био у несвести, видела сам крварење из ушију и одмах су ми кроз главу прошле лекције из школе. Знала сам да је можда дошло до фрактуре лобање и да би свако померења повређеног могло да доведе до још горих повреда и инвалидитета. Једна госпођа је хтела повређеног да помери са улице и почела да га вуче за руку, али ја сам се томе успротивила” препричава Милица.

Касније је организовала људе са аутобуске станице да опколе место пада, јер се несрећа догодила на непрегледној саобраћајници. Од лекара хитне помоћи, добила је похвале за професионалну реакцију, што јој је искрено каже, улепшало дан.

Comments are closed.