Пројекат First Aid Worldwide

О ПРОЈЕКТУ
„First Aid Worldwide “ – Прва помоћ широм света је Ерасмус + К202 партнерство које је формирало 5 средњих стручних школа из Србије, Португалије, Шпаније, Турске и Македоније. Главна тема пројекта је прва помоц́.
Свуда у свету прва помоц́ је оно што појединац треба да савлада како би могао да помогне својим најмилијима и себи у кризним ситуацијама. Знање о пружање прве помоц́и мора свако да има и требало би да буде део опште културе. Веома је важно да млади људи знају и разумеју важност пружања помоц́и у датом тренутаку. Прва помоц́ је чин спасавања живота, али је такође одраз хуманости, алтруизма и саосећаја за потребе других људи, а знање о првој помоц́и треба да буде део здравствене културе грађана.

ЦИЉЕВИ
Циљеви пројекта:
-да побољша квалитет пружања прве помоц́и опште популације
-израда онлине приручника као и обука за употребу приручника
-оспособљавање наставника за увођење иновација у наставу прве помоц́и
-стварање семинара за примену иновативних метода у пружању прве помоц́и на основу онлине приручника
-промоција увођења и примене онлајн приручника у школама и институцијама.

РАДНИ ПРОЦЕС
Свака школа која учествује у овом пројекту настоји да искористи своје знање и на основу њега да нађе најефикасније начине за пружање прве помоц́и у својој области стручности.
Током пројекта;
Турски партнер ц́е истражити нове начине завијања, што ц́е уштедети време у решавању одређених повреда, као и нове начине и нова средства која се могу користити за заустављање крварења на терену.
Македонски партнер ц́е истражити нове врсте употребних материјала који се лакше моделирају, коштају мање, лакше се набављају и нису штетни по здравље, као и које нове повреде које могу да осмисле, а које до сада нису радили у реалистичком приказу повреда.
Партнер из Португалије имац́е задатак да пронађе нове начине примене прве помоц́и за време експлозија-бласт повреде и краш пореда (повреда предметима који изазивају компресију тела). Они ц́е истражити како да олакшају рад на терену, нове методе и средства имобилизације и скрате поступак прве помоц́и за гашење пожара.
Шпански партнер ц́е бити задужен за истраживање употребе АЕД-а. Спровешц́е анкету како би пронашао најбољи тренажер за употребу АЕД-а, а спровешц́е и студију кардиопулмоналне реанимације како би утврдио који је однос у броју масажа и удисаја најбољи, или који опсег даје најбољи ефекат и за ово истраживање биц́е им потребан најбољи тренажер на коме ц́е обавити тестирање.
Школа координатора из Крагујевца имац́е задатак да у својој надлежности примени све резултате партнера, и спроведе истраживању које ће се бавити најчешц́им врстама збрињавања повређених у стварним животним ситуацијама, снимањем видео записа о збрињавању повреда на иновативан начин (саобрац́ајне незгоде и незгоде у радионицама, пожар, поплава итд.) који би се реално осмислили и приказали.

ОЧЕКИВАНИ РЕЗУЛТАТИ
Очекивани резултати су:
-нови начини приказивања реалних повреда, са новим материјалом, и проналажење најподеснијег начина приказа нових повреда које раније нису приказане;
-нови начини постављања завоја главе који би се лакше савладали и за које би требало мање времена за наношење. Нови завој чија би функција била вишесложна;
-побољшање наставе у школама коришц́ењем мрежног приручника; пружање прве помоц́и на лакши начин и олакшавање ученицима учења и примена наученог
-боље разумевање значења коришц́ења прве помоц́и уз помоц́ видео клипова за ученике
-иновација у наставним методама за наставнике
-употреба онлине приручника од стране запослених у здравственим установама, школама, факултетима, банкама, ауто школама, вртићима, фирмама односно свим запосленим лицима и свим људима којима ће знање из прве помоћи бити од користи.

Comments are closed.