Фестивал науке у Првој крагујевачкој гимназији

На 8. Фестивалу науке, одржаном 29. новембра у Првој крагујевачкој гимназији, учествовала је и наша школа са завидним бројем тема и активности. На фестивалу се представио велики број гимназија из Србије и окружења, градских основних школа, као и факултета Универзитета у Крагујевцу. Циљ фестивала је промоција науке и приближавање научних питања, открића и теорија широј јавности. Ученици наше школе бавили су се питањима из анатомије, биологије, хемије, психологије и лингвистике.
Ученици другог разреда показали су своје знање из анатомије презентујући грађу органа и њихову улогу у људском организму користећи интерактивне лап-букове, тзв. „крилате књиге“ или књиге на преклоп. Упознали су посетиоце са грађом дигестивног тракта, зуба, срца… У овој активности учествовали су ученици: Валентина Филиповић, Милица Иветић, Милица Благојевић, Кристина Алексић и Ђорђе Милосављевић. Наставник ментор је била Маријана Билбија.
Знање из билогије ученици су показали бирајући актуелну тему генетски модификованих организама. Презентацијом и постерима ученице су представиле својства оваквих организама и њихову присутност у свакодневној човековој исхрани. Носиоци активности биле су ученице другог разреда: Анастасија Марковић, Невена Кнежевић, Анђела Достанић, Марија Милановић, Анастасија Пешић, Анђела Милуновић, Александра Дељанин, Владана Недељковић, Јулија Петковић, Кристина Ћировић. Наставник ментор је била Смиља Шебек.
Анђела Бабић, Жељана Појужина и Катарина Перишић, ученице 2/4, презентовале су карбокситерапију, која користи стерилни гас угљен-диоксид у естетској медицини. Лазар Новићевић, Невена Димитријевић и Ивана Филиповић, ученици 4/5, бавили су се оптичком изомеријом органских супстанци кроз оглед и фотографије. Наставник ментор била је Дејана Димитријевић Ћировић. Са ментором Десаном Митровић ученици 2/5 Лука Ћосић и Михајло Станковић изводили су огледе користећи биљке као природне индикаторе за одређивање pH вредности.
Чланови Психолошке секције за представљање на овогодишњем Фестивалу науке изабрали су тему „Верујемо ли својим очима?“ Ученици су извели експеримент гумене руке, приказали илузију бушне руке, а ППТ презентацијом представили су занимљиве оптичке илузије. Спроведено је и истраживање о томе колико су посетиоци различитог пола и узраста вешти у препознавању емоција приказаних фотографијама очију. У реализацији теме учествовали су ученици: Христина Ристић, Јована Спасић, Милош Ђурђевић, Александра Симић, Магдалена Радосављевић, Милица Поскурица, Нина Весовић и Нађа Јевтић. Наставник ментор била је Гордана Милановић.
Лингвистичка секција је на Фестивалу науке показала своје радове из ономастике и језичке културе. Чланице секције приказале су електронски часопис посвећен проучавању личних имена ученика наше, као и чланке о језичким грешкама ученика и наставника илустоване стрипом. Искоришћена је прилика да се промовише сајт секције, тако да је осмишљен занимљив рекламни материјал који је дељен посетиоцима. Чланице секције које су учествовале у овој активности су: Лола Вељовић, Марина Филиповић, Анђела Тимотијевић, Јана Павићевић, Катарина Варагић, Ксенија Каматовић, Ксенија Милорадовић, Сара Марковић, Драгана Јаковљевић, Марија Анић, Милица Манојловић, Кристина Радоњић. Наставник ментор била је Јелена Чолић.

Comments are closed.