Презентација „Дигитално насиље“

Тема ове презентације била је дигитално насиље.
Покушали смо да подстакнемо размишљање о овој специфичној врсти насиља које је присутно и дешава се тј. започиње у виртуелном свету.
Зато ствара привид да није стварно, а може имати веома лоше последице.
Дигитално насиље врши се коришћењем дигиталних технологија преко различитих апликација, друштвених мрежа… – преко интернета.
У већој мери је присутно код „нових генерација“.
„Нове генерације“ – појам који често чујемо. Није случајно. Стручњаци су направили поделу на демографске генерације према више заједничких карактеристика које се могу уочити. Једна од карактеристика је управо употреба информационих технологија.
Кроз причу о демографским генерацијама покушали смо да разумемо начин на који су расле генерације раније и генерације данас, уз подсећање на почетак коришћења мобилних телефона (као главног средства за комуникацију па и дигитално насиље данас) и интернета.
Ученице Јована Спасић, Мина Радосављевић и Сања Томић, I/2, узеле су учешће у презентацији тако што су врло јасно изговарале и на тај начин нагласиле поступке који представљају дигитално насиље, као и савете и поруке како га спречити.
Превенција дигиталног насиља никако није по важности на последњем месту, напротив, један је од најважнијих фактора спречавања ове појаве. У оквиру презентације изнете су информације о начинима реаговања и пријављивања ове, као и других облика насиља и о томе шта чаже закон о овој теми.
На мањем узорку ученика свих разреда, у сарадњи са Марином Катанић испред дома ученика наше школе, урађена је анкета (у електронском облику) и приказани су резултати анкете. Присутни ученици су позвани да ураде анкету која се налази на сајту школе.
Презентацији су присуствовале колеге чланови тима за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, више колега заинтересованих за ову тему, ученици свих разреда наше школе.

Соња Поповић, професор информатике
Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања
16. мај 2019.године.

Презентација „Дигитално насиље“

Фотографије–>

Истраживање о електронском насиљу – Анкета

Резултати анкете на малом узорку

Comments are closed.