Ginekološko-akušerska sestra

Образовни профил: Гинеколошко-акушерска сестра

Има ли шта лепше од осмеха будуће маме у моменту сазнања да у њој расте дражесно биће? Има ли сјајнијих очију када ту радост дели са најближима? Желите ли да први чујете плач новорођенчета, да будете сведоци рађања и доласка на свет новог члана? Желите ли да осетите најјаче емоције, радост, срећу, да то буде професија? Будите гинеколошко-акушерска сестра.

Зашто баш ово занимање?

Занимање бабице је вероватно најстарије занимање и усредсређено је на бригу о женама и њиховом репродуктивном здрављу. Гинекологија обухвата рутинске прегледе пацијенткиња, дијагностификовање и праћење болести репродуктивног система жена. Акушерство је посебна област неге која пружа медицинску подршку трудницама, обухвата негу пре зачећа, током трудноће и порођаја и постпорођајну негу.

Циљ образовања је професионално оспособљавање ученика унапређење гинеколошког здравља и рад са трудницом и породиљом.

Трајање школовања

Обазовање траје четири године. Реализује се у комбинацији теоријске наставе и наставе вежби. Настава вежби у првој и другој години релизује се у савремено опремљеним кабинетима у просторијама школе. Вежбе у трећој и четвртој години реализују се у Универзитетском Клиничком центру Крагујевац на Гинеколошко-акушерској клиници, одељењу породилишта, на Педијатријској клиници, на Интерној и Хируршкој клиници.
Гинеколошко-акушерска сестра је занимање које омогућава да својим знањима и умећима спроводите негу и лечење гинеколошких болесница, као и вођење порођаја, спровођење прве неге новорођенчета и неге породиље.
Бити гинеколошко-акушерска сестра – бабица је мисија а не само професија. Улога да доноси радост новим породицама, да даје допринос изградњи здраве породице једна је од најодговорнијих и најлепших грана медицине.

Наставници

Поред општеобразовних предмета ученици имају и стручне предмете чију наставу изводе доктори медицине, доктори медицине – специјалисти, психолози и наставници здравствене неге са завршеном вишом, високом медицинском школом или специјализацијом. Теоријску наставу из стручних предмета изводе лекари који годинама својим знањем и трудом освајају награде на републичким такмичењима из анатомије и физиологије.

Настава

 Настава се одвија у учионицама школе, савремено опремљеним школским кабинетима за здравствену негу или у здравственим установама (Клинички центар Крагујевац, Дом здравља, Дом за старе, Дом за децу без родитељског старања, Дом за децу ометену у развоју, Центар за рехабилитацију). У учионици се ради и учи са целим одељењем, а на пракси су ученици подељени по групама. На практичној настави увежбавају се и стичу знања и прва искуства из разних области. Некада буде и тешко, али моћ повратне позитивне реакције, осмех и захвалност болесника  учини да  увек заборавимо на умор и напор.

Ваннаставне активности

Током школовања не учи се само оно што се мора у оквиру редовне наставе већ има много секција које су стручне: Секција прве помоћи, Секција реалистичког приказа повреда и обољења, Секција здравственог васпитања, секције за анатомију, психологију, биологију, хемију. Ученици самостално организују хуманитарне акције, баве се разним спортовима, учествују у позоришним представама које се осмишљавају и организују у школи, чланови су Ученичког парламента, школских компанија и других школских тимова.
Сви заједно посећујемо позоришта и биоскопе. Идемо и на екскурзију по Србији и по свету.

Могућност запошљавања

По завршетку школовања медицинске сестре – техничари се запошљавају у домовима здравља, клиникама, болницама, при кућној нези и лечењу, у државним и приватним здравственим институцијама код нас и у свету.

Могућност даљег образовања

Са диполомом наше школе можете се са лакоћом уписати на: високе школе и академске студије из области здравствене неге, Медицински факултет, Стоматолошки факултет, Факултет физичке културе, Фармацеутски факултет, скоро све факултете природног и друштвеног усмерења, као и факултете уметности.

Comments are closed.