Светски дан физичке активности 2024

Дана 10. 5. 2024. године на Тргу војводе Радомира Путника у Крагујевцу манифестацијом „Спортом до здравља“ је обележен Светски дан физичке активности. У сарадњи са градом Крагујевцем, манифестацију која је била богата бројним здравствено – васпитним и спортским активностима иницирао је Центар за превенцију Института за јавно здравље Крагујевац.
Међународни дан физичке активности се обележава у склопу глобалне иницијативе коју земље чланице Светске здравствене организације (СЗО) спроводе од 2002. године у циљу промовисања физичке активности као важног ресурса за очување и унапређење здравља и добробити сваког човека.
Ова иницијатива је покренута након објављивања Извештаја о светском здрављу, у коме је истакнуто да физичка неактивност, уз неправилну исхрану и употребу психоактивних супстанци, представља један од главних фактора ризика који доприноси глобалном обољевању и умирању од хроничних незаразних болести попут болести срца и крвних судова, дијабетеса, различитих карцинома и респираторних обољења, која у великој мери могу бити спречена или њихове последице ублажене променом начина живота.
Медицинска школа са домом ученика „Сестре Нинковић“ се одазвала на позив Института и на Тргу промовисали здраве стилове живота, пружајући могућност заинтересованим суграђанима да провере своје здравствено стање (мерен је крвни притисак). Велики број ученика је учествовао у овом догађају. Tим за сарадњу са локалном самоуправом и другим партнерима је обавестио ученике о овом догађају и уз наставнике здравствене неге (Наташа Павловић, Лела Витошевић и Вукосава Продановић) ова промоција је организована.

Comments are closed.